Sinds 2006 organiseert FORTIOR scholingen voor professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg, GGZ of het speciaal onderwijs. De belangrijkste thema's van de scholingen zijn: emotionele ontwikkeling, communicatie en relatie bij mensen met een verstandelijke beperking.
De Heijkoop Academy heeft als doel de verspreiding van de Methode Heijkoop en het gedachtegoed dat daaraan ten grondslag ligt. De Methode Heijkoop richt zich op onderzoek, beeldvorming en behandeling van cliënten met (ernstig) probleemgedrag. De Heijkoop Academy geeft voorlichting, organiseert studiedagen en opleidingen voor gedragswetenschappers, coaches en leidinggevenden.
Het expertisecentrum E-QUAL wil op een systematische manier theoretische kennis en praktische toepassingen genereren en verspreiden, dit door middel van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, informatieverspreiding en onderwijs. E-QUAL richt zich in de eerste plaats op professionelen, voorzieningen, beleidsinstanties, belangengroepen en gebruikersverenigingen die werken met personen in maatschappelijk kwetsbare situaties.
Het Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling (LNEO) vormt een schakel voor uitwisseling van kennis over emotionele ontwikkeling tussen begeleiders en gedragskundigen. Het netwerk wil de diagnostiek, begeleiding en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren.
De vakgroep Orthopedagogiek is één van de negen vakgroepen binnen de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Aan de vakgroep wordt wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en dienstverlening verricht met betrekking tot het pedagogisch handelen in maatschappelijk verbijzonderde situaties, zoals de situatie van mensen met een beperking, mensen met gedrags-en emotionele problemen en mensen met een verslavingsproblematiek.